Wikipedia

En hemsida som är otroligt populär att ta hjälp av när man skriver skolarbeten är Wikipedia. Faktum är att hemsidan har sådan status bland ungdomar, att lärare gång på gång måste vara noggranna att påpeka att det finns andra sajter som också är gångbara när det gäller att söka information. Och att hemsidan är kontroversiell är bara förnamnet – då det förut var så att vem som helst kunde lägga in faktatext på den. Hur säker är då Wikipedia som källa? Och vad är det som har gjort den så populär?

Vad är Wikipedia?

Sajten skulle kunna sammanfattas som ett sökbart uppslagsverk på internet. Webbplatsen skapades år 2001 av två amerikaner vid namn Larry Sanger och Jimmy Wales och efter det så har utvecklingen gått snabbt framåt. Vissa artiklar på hemsidan finns på 275 språk, även om den engelska versionen är den som är överlägset störst – med ungefär 4 miljoner artiklar. Och mängden av artiklar samt bredden på webbplatsen ligger till grund för dess popularitet.

Hur ska man använda sajten i skolarbeten?

Två enkla tips som man kan förhålla sig till när det gäller just den här hemsidan är dessa:

  1. Man kan med fördel använda sig av Wikipedia om man gör ett arbete om något välkänt. Detta eftersom att desto kändare händelsen eller personen som man skriver om är/har varit, desto större är chansen att det som står på hemsidan stämmer.
  2. Var källkritisk! Trots att sajten utvecklats med åren så kommer det alltid att finnas felaktig information. Därför är det absolut säkraste sättet när man gör ett skolarbete att använda flera källor.

Slutligen så kan man säga att det inte råder någon tvekan om att Wikipedia är en dröm för de som vill dela med sig av fakta, på samma sätt som sajten är en dröm för de som vill ta del av den. En källa, vars trovärdighet hela tiden växer sig starkare.

Till Wikipedia.se