Det finns idag flera vägar till privat läxhjälp. Vilken väg passar dig?

Via läxhjälpsföretag

Det finns flera rikstäckande läxhjälpsföretag i Sverige. Främst är de aktiva i storstäderna men finns även i ett flertal mellanstora städer.

Ett exempel på läxhjälpsföretag är Allakando som finns tillgängliga i bland annat Malmö, Stockholm, Lund, Västerås, Helsingborg, Göteborg och Uppsala.

Fördelen med läxhjälpsföretag är att det finns ett företag som granskat kunskapen hos lärarna och kan utbilda på en väldigt stor bredd både gällande områden och nivåer. Önskas privatlärare i kinesiska på gymnasienivå eller matte inför högskoleprovet finns lärare att tillgå (obs – enbart exempel).

Efter kontakt till läxhjälpsföretaget kommer de att jämföra förfrågan mot de lärare som de har tillgängliga och därefter erbjuda den lärare som de anser passa bäst.

Nackdelen med läxhjälpsföretag är priset. I detta fall kostar läxhjälp från 399 kr per timme förutsatt att läxhjälpen önskas enskilt. Det går visserligen att få hjälp i grupp för ett lägre pris men många som vill ha denna hjälp behöver individuellt stöd.

Via ungdomar – som extrajobb

Många ungdomar jobbar extra genom att vara barnvakt eller hjälpa yngre barn med läxhjälp. Det blir allt vanligare att detta erbjuds via plattformar där tjänsterna förmedlas.

Ett exempel där ungdomar jobbar med läxhjälp är Yeptr, vilket är en plattform där ungdomar kan registrera sig för att arbeta med enklare uppdrag i närområdet. Detta så som trädgårdsarbeten, hundvakt, barnvakt och läxhjälp.

Fördelen med att anlita ungdomar är framförallt priset. Istället för att ett läxhjälpsföretag ska administrera allt så sköter ungdomarna sin egen profil och kontakt med kunderna. Det innebär att läxhjälp kan erbjudas i snitt för 95 kr per timme.

Ungdomarna verifierar sig med BankID för att därigenom säkerställs identiteten varpå de kan ta uppdrag. Med försäkring och att plattformarna kan sköta allt inom skatt blir det ett enkelt sätt att tjäna extrapengar som ungdom.

Nackdelen med dessa plattformar är att kunden själv måste kvalitetsgranska och följa upp resultatet. Att hitta någon som kan genomföra läxhjälp för en 8-åring kanske inte är så svårt. Men det kan bli betydligt svårare om plugg ska ske till högskoleprovet.