Tre tips för att läsa läxorna bättre

Alla har nog varit där. Studerandet skjuts upp till sista kvällen innan provet och självklart blir resultatet lidande på grund av detta. Att planera dåligt är ett misstag som många gör och som stör i studerandet.

Förutom att planera tiden, finns det ett par andra saker man kan göra för att läsa läxorna bättre. Läs vidare för några tips.

Fixa strukturen

Något som hjälper dig att läsa läxorna bättre är att strukturera upp både tiden och arbetet. Framför allt tiden är viktigt – skola, eventuellt jobb, fritidsaktiviteter och annat ska alla få sin beskärda del av din uppmärksamhet.

Något som de flesta anser vara väldigt hjälpsamt är att lägga upp ett veckoschema. På så vis ser man tydligt hur man ligger till i studerandet, hur mycket mer man behöver göra och hur mycket man har gjort.

Det är viktigt att lägga upp ett schema som du också har möjlighet att verkligen följa också.  Tänk dock på att du kan behöva gå ifrån schemat ibland. Vid riktigt tuffa studieperioder, tentor eller prov kan du behöva lägga in ett par timmar extra.

Hur lär du dig bäst?

Testa dig fram och undersök vilket sätt som du studerar bäst på. Vissa behöver studera hårt och intensivt med många pauser, medan andra kan behöva hålla det mer långsamt och kontinuerligt.

Tänk också på att vissa ämnen faller sig mer naturligt än andra. Vissa har svårt för matematik och kan därmed behöva lägga betydligt fler studietimmar på det än till exempel svenska.

Skapa en bra studiemiljö

Är du bekväm i miljön du pluggar i kommer också läxläsandet att flyta på mycket bättre. Hitta ett bra rum eller ”hörna” utan distraktioner som fördröjer läxläsandet. En annan bra sak kan vara att lämna mobiltelefonen eller surfplattan i rummet bredvid.

Tänk på dock att inte sitta alldeles för skönt. I sådana fall kan du ju riskera att somna framför skolboken.