Räkna multiplikation

multiDen heliga gralen för att behärska grunderna i matematiken måste man nog säga är multiplikationstabellen. Först gäller det att lära sig grunderna. Det vill säga kunna räkna ut talen. När du väl kan några tal så kan du öva dig på att lösa dem snabbare och snabbare. Vanligast är att man lär sig multiplikation med tal som sträcker sig från 1 till 10. Det vill säga allt mellan 1 gånger 1 till 10 gånger 10. Det är naturligtvis möjligt att gå ännu längre men att lära sig de låga talen är helt klart mest nyttigt.

Vad är då en multiplikation? Det kan tyckas svårt att förstå till en början men när man lärt sig grundprincipen så blir det lättare. Om du till exempel ställs inför utmaningen att multiplicera 3 med 4 så är det egentligen samma sak som 4 + 4 + 4 = 12. Det vill säga att 4 som adderas 3 gånger. Svaret blir då 12.

Det går också att vända på multiplikationen. Det vill säga 3 gånger 4. Då får vi i stället 3 + 3 + 3 + 3 vilket också det blir 12.

När du väl förstått de här grunderna av multiplikation så är det bara att börja öva. En bra övning i vardagen kan vara när du köper något i en affär. Om en godisbit kostar 9 kronor och du har 50 kronor. Hur många godisbitar kan du då köpa? Svaret är 5 godisbitar. 5 gånger 9 är 45. Du kommer alltså behöva 45 kronor, och du kommer få 5 kronor över.

Vill du lära dig mer om matematik och göra olika tester för att prova eller förbättra dina kunskaper så kan du hitta olika vanliga matematiska kalkyler på den här sidan. De kan beröra fler områden än multiplikation men är minst lika användbara för det.